Close Reading

Herken je dat? Je geeft wekelijks lessen begrijpend lezen en de kinderen kunnen de aangeleerde routines uit hun hoofd opdreunen. Toch valt het je op dat de meeste kinderen niet gemotiveerd genoeg zijn om zelfstandig informatie uit een tekst te halen. Je weet dat ze van nature nieuwsgierig zijn. Maar hoe kun je die houding omzetten in één van de belangrijkste vaardigheden van de 21ste eeuw?

55,00975,00

Beschrijving

Uit onderzoek blijkt dat het vergoten van leesplezier en zelfvertrouwen bij begrijpend lezen betere leesprestaties oplevert dan een strategie-aanpak. Close Reading is een motivatie-aanpak waarbij de kinderen verleid worden om een tekst intensief te lezen. Anders dan bij een strategie-aanpak ligt hier de nadruk op zinvol lezen, dat begint met het wekken van de interesse en het stimuleren van de autonomie. Aan de hand van activerende leesopdrachten en het stellen van vragen, lezen de kinderen de tekst meerdere malen. Moeilijke begrippen worden uitgelegd of opgezocht, er ontstaat discussie en er wordt flink gespeurd om de informatie uit de tekst van alle kanten te bekijken. In deze workshop leer je hoe je kinderen uitdaagt en redenen geeft om een tekst te lezen. We doorlopen een stappenplan waarmee je de kinderen op speelse wijze actief laat speuren in de tekst.  Er wordt ook aandacht besteed aan het kiezen van betekenisvolle teksten, die je koppelt aan een leesdoel, een focusdoel en een leerdoel.

Wat levert dit je op?

Met de gefaseerde lesopbouw en de voorbeeldlessen, kun je na deze training Close Reading lessen samenstellen en geven. Voor het zoeken van geschikte teksten, krijg je toegang tot de digitale Wereldoriëntatie-Biebbox, die gekoppeld is aan de SLO-doelen voor wereldoriëntatie.

Aanmelden

Workshops op locatie
Aanmelden kan tot één week voor de workshopdatum. Selecteer een digitaal of fysiek moment naar keuze. De tijden zijn van 15:45 – 17:45 uur.

Inplannen bijeenkomst op eigen school?
Dat kan! De workshop bij jou op school duurt 3 uur. Geef bij ‘notities’ (laatste stap in winkelmand) de gewenste datum door. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op om de afspraak concreet te maken.