Onderzoekend en ontwerpend leren

Een onderzoeksvraag, van een leerling is het beste differentiatiemiddel dat er is! Maar leren kinderen dan wel genoeg? Dit is de centrale vraag van creatief, onderzoekend en ontwerpend leren (W&T-onderwijs). In deze workshop ga je ervaren hoe het leergebied wereldoriëntatie, door de verplichtstelling van W&T-onderwijs, in samenhang bij elkaar komt in je onderwijsaanbod.

55,00975,00

Beschrijving

Met de verplichtstelling van W&T-onderwijs komt een groot deel van het onderwijs op een andere manier bij elkaar. De leergebieden oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie en een aantal taal- en rekenaspecten lenen zich goed voor deze procesgerichte onderwijsaanpak. De kinderen ontwikkelen kennis, leesmotivatie, een rijke woordenschat maar ook veelzijdige vaardigheden, talenten, sociaal-culture inzichten en digitale skills. Met een goede aanpak kun je ervan uitgaan dat de kinderen actief aan de slag willen om antwoorden op hun onderzoeksvragen te vinden. Als leerkracht leer je ze het onderzoeks- en ontwerpproces te hanteren en zich daarbij denkwijzen eigen te maken.

Maar hoe vergroot je de betrokkenheid van kinderen? Hoe leer je kinderen om samen naar informatie te zoeken? Hoe leer je kinderen verbanden te leggen en planmatig te werken? Hoe kan je als leerkracht kinderen het beste uit zichzelf laten halen? Hoe maak je als leerkracht gebruik van de verschillende leerbehoeften en voorkeuren in de groep? Hoe leer je kinderen zelf te experimenteren en werkstukken te ontwerpen? Kortom: Hoe geef je invulling aan zoveel prioriteiten? Ervaar het zelf tijdens deze workshop waarbij we met elkaar de 7 stappen van onderzoekend en ontwerpend leren doorlopen binnen een wereldoriëntatie thema.


Wat levert dit je op?

Na de workshop ben je in staat om de SLO-kerndoelen en leerinhouden in een samenhangend thema te plaatsen en te verbinden aan onderzoeksvragen van kinderen. Om een W&T- thema uit te proberen krijg je voor jezelf en de kinderen toegang tot de digitale kennisbank ‘Wereldoriëntatie-Biebbox’. Daarnaast word je je bewust van hoe je tegelijkertijd aandacht kan hebben voor talentontwikkeling, 21e -eeuwse vaardigheden, samenwerken vanuit verschillen, inhoudsleerlijnen, eigenaarschap, onderzoekend, ontwerpend en ondernemend leren.


Aanmelden
Aanmelden kan tot één week voor de workshopdatum. De training vindt digitaal plaats van 14:30 tot 17:00 uur.

Inplannen bijeenkomst op eigen school?
Dat kan! De workshop duurt 3,5 uur. Geef bij ‘notities’ (laatste stap in winkelmand) de gewenste datum door. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op om de afspraak concreet te maken.