Onderzoekend spelen in de onderbouw

De aangeboren nieuwsgierigheid maakt van iedere kleuter een wetenschapper: ze verkruimelen koekjes tot minuscule deeltjes, proberen schaduw te vangen en een slak te temmen met bloemblaadjes. Bij onderzoekend en ontwerpend spelen wordt dit ‘spel’ benut om het experimenteren richting te geven.

55,00975,00

Beschrijving

Heb jij ook kleuters in je klas die spelenderwijs leren door hun fantasie te gebruiken? Kinderen die de hele dag leerervaringen opdoen door te spelen, te onderzoeken en te experimenteren? Uitdagen is het codewoord maar hoe geef je hun inbreng en initiatieven een prominente plek in je onderwijsaanbod, zonder de onderwijsdoelen uit het oog te verliezen? Hoe kun je hun interesse transformeren naar betekenisvolle speel- en leerervaringen? De workshop ‘Onderzoekend spelen in de onderbouw’ richt zich op het beantwoorden van deze vragen. We nemen je mee in een prikkelend thema en doorlopen daarbij de 7 stappen van onderzoekend en ontwerpend spelen. Deze procesgeoriënteerde didactiek is sinds 2020 verplicht gesteld onder de noemer Wetenschap & Technologie onderwijs. Bij W&T in de onderbouw is het van belang om oog te hebben voor de paradoxale combinatie van spontane inbreng door kinderen en de onderwijsdoelen. Tijdens de workshop ga je ervaren hoe dit zich laat vertalen binnen jouw onderwijsaanbod en hoe je verwondering en nieuwsgierigheid kan omzetten in actieve leerervaringen. Dankzij de praktische tips en voorbeelden die voorbijkomen, weet je waar je op kunt letten en inspelen bij de begeleiding van kleuters in je klas. Uiteraard is er ook ruimte om onderling kennis, ervaringen en ideeën te delen.

Wat levert dit je op?

Na deze werksessie ben je in staat om, vanuit de 7 stappen van onderzoekend en ontwerpend spelen, een krachtige leeromgeving te scheppen op basis van de SLO-doelen voor het Jonge kind. Na de workshop krijgt je tijdelijk gratis toegang tot de digitale W&T- bibliotheek, die gekoppeld is aan de SLO-doelen voor kunstzinnige- en wereldoriëntatie.

Aanmelden

Aanmelden kan tot één week voor de workshopdatum. De training vindt digitaal plaats van 14:30 tot 17:00 uur.

Inplannen bijeenkomst op eigen school?
Dat kan! De workshop duurt 3,5 uur. Geef bij ‘notities’ (laatste stap in winkelmand) de gewenste datum door. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op om de afspraak concreet te maken.