Online training Close reading ‘En toen?’

Met close reading gaan de kinderen actief aan de slag om een tekst op een verdiepende manier te doorgronden. Met inzet van boeiende teksten die aansluiten bij de belevingswereld, kun je ze verleiden om de inhoud vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken.

55,00

Wissen
Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorie:

Beschrijving

Het KBW thema ‘En Toen?’ is een uitgelezen kans om kinderen te activeren op onderzoek te gaan in de geschiedenis. Met gebruik van uitdagende teksten en werkvormen ga je met de kinderen terug in de tijd, Na aanmelding ontvang je per post een hand-out met onder andere een titellijst van de allerbeste geschiedenis kinderboeken die je kunt gebruiken bij Close reading.


Inhoud online training
Begrijpend lezen doe je de hele dag en dat geldt ook voor de kinderen uit je klas. Maar hoe vaak laten ze zien dat ze weinig zin hebben in een les begrijpend lezen?  De meeste kinderen kunnen de aangeleerde leesstrategieën in koor opdreunen maar dat wil nog niet zeggen dat ze de regels ook toepassen. Teksten kritisch lezen en doorgronden gaat verder dan het toepassen van leesstrategieën. Wie geactiveerd wordt om na te denken over de inhoud van een tekst,  zal merken dat tekstbegrip vanzelfsprekend een rol speelt. Met close reading gaan de kinderen actief aan de slag om een tekst op een verdiepende manier te doorgronden. Met inzet van boeiende teksten die aansluiten bij de belevingswereld, kun je ze verleiden om de inhoud vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken. Activiteiten als (her)lezen, aantekeningen maken, samenvatten, informatie opzoeken, bronnen vergelijken, kritisch denken, samenwerken, discussiëren en reflecteren zijn de belangrijke vaardigheden waar het hier om draait. Na deze training ben je in staat om je lessen begrijpend lezen te combineren met de zaakvakken en samenhang aan te brengen tussen taal en andere leergebieden.

Ter verrijking van je leesonderwijs, ontvang je na afloop het digitale themapakket ‘En Toen’ en tijdelijke inloggegevens voor de digitale biebboxen. Deze kennisbanken zijn veelzijdig gevuld zijn met teksten, afbeeldingen, websites, films, werkbladen, creatieve opdrachten, etc.


Het digitale Themapakket ‘En Toen?’ bevat:
Uitsluitend voor scholen die zich aanmelden voor de workshop of de online training:

  • Programmabeschrijving met alle elementen;
  • Ondersteunende PowerPoint presentatie bij het doe-boekje ‘Tijdreizen’ en spel ‘Teletrotters en Temponauten’ voor groepsontvangsten;
  • Titellijst van de allerbeste geschiedenis kinderboeken;
  • Ideeëngenerator;
  • PowerPoint presentatie van Bekroonde Kinderboeken 2020;
  • Online communicatietoolkit.


Aanmelden & reserveren van materialen KBW ‘En toen?’
Het is ook mogelijk om doe-boekjes ‘Tijdreizen’ en herbruikbare posters voor de speurtocht te bestellen (tot 17 juli, levering 20 aug). De vragen van de speurtocht horen bij het boek ‘Hadden de Grieken al raketten?’ (Govert Schilling). Gebruik voor het bestellen de bestelcode, die we na aanmelding mailen. Beide pakketten zijn ook los van de Kinderboekenweek te gebruiken. Klik onderstaande links voor extra informatie en aanmeldingen.


Tot Slot:
In de bijgeleverde PowerPointsheets van het digitale themapakket staan uitgebreide boekenlijsten, die bij de bibliotheek gereserveerd kunnen worden. Ze zijn niet per definitie nodig, m.u.v. het boek boek ‘Hadden de Grieken al raketten’. Wij bestellen zelf het Kinderboekenweek pakket van Themaplein, omdat de samenstelling divers is en geschikt om het hele jaar door te gebruiken. Deze pakketten zijn ook te huur. Het boek ‘Hadden de Grieken al raketten’ van Govert Schilling kost € 16,99 en is vanaf 27 augustus leverbaar bij Bol.com.


Online training Close reading
Op 21 september 2020 van 15.30 – 17.30 uur via Google Meet