Denkvragen stellen

Stel je voor dat jouw leerlingen hun verwondering en/of nieuwsgierigheid om kunnen zetten in motivatie, betrokkenheid en actief leren. Dat ze verbaasd, creatief, kritisch of ondernemend kunnen zijn, op onderzoek uitgaan en oplossingen bedenken. Het zijn vaardigheden en instellingen die we kunnen ontlokken door het stellen van verschillende soorten vragen. Met open vragen stimuleer je een houding waarbij kinderen tegelijkertijd kennis leren en toekomstgerichte- en samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen.

975,00

Beschrijving

Met een vraaggerichte aanpak kun je de natuurlijke nieuwsgierigheid omzetten in actief leren. Deze leerkrachtvaardigheid is onderdeel van onderzoekend en ontwerpend leren, inmiddels verplicht gesteld onder de noemer ‘Wetenschap & technologie onderwijs’. In deze workshop leer je stapsgewijs hoe je door middel van vragen stellen, de kinderen activeert om na te denken en/of zelfstandig op zoek te gaan naar informatie. We maken onderscheid in verschillende soorten vragen omdat die verschillende soorten antwoorden oproepen. Afhankelijk van het lesdoel leer je hoe je vooraf een paar essentiële vragen bedenkt. Dat lukt het best als je al een beeld hebt van het soort reacties die je bij de kinderen wilt bereiken. Tijdens deze workshop oefenen we het vragen stellen met gebruik van methodelessen, afbeeldingen, voorwerpen en lesdoelen voor kinderen van groep 1 t/m 8. Naarmate je het vaker doet, leer je de vraagtypen toe te passen in jouw dagelijkse routine.

Wat levert dit je op?

Na deze werksessie ben je in staat om meer uit een leer- of kringgesprek te halen. Je weet welke vragen je kunt stellen om verschillende type kinderen aan te zetten tot creatief, analytisch en praktisch denken. Daarnaast kun je de vraagtechniek inzetten om de kinderen doel- en taakgericht aan het werk te laten gaan. Ter ondersteuning van de vraaggerichte aanpak, krijg je toegang tot rijk bronnenmateriaal dat goed te gebruiken is bij het stellen van vragen aan kinderen van groep 1 t/m 8.

Aanmelden?

Aanmelden kan tot één week voor de workshopdatum. Selecteer hierboven een datum naar keuze. De tijden zijn 15:45 – 17:45 uur.

Inplannen bijeenkomst op eigen school?
Dat kan! De workshop duurt 2 uur. Geef bij ‘notities’ (laatste stap in winkelmand) de gewenste datum door. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact op om de afspraak concreet te maken.