Educatiecirkel

Leskracht Educatiecirkel

Leskracht Educatiecirkel is een model voor de integrale aanpak van “het nieuwe leren”, ook bekend onder de term 21st Century Skills. De integrale aanpak van Leskracht is gebaseerd op een holistische visie, wat betekent dat de hele ontwikkeling van het kind centraal staat binnen de projectmatige manier van werken. Kinderen worden vanuit hun beleving aangesproken om vaardigheden te ontwikkelen en kennis op te doen op het gebied van:

  1. Leskracht EducatiecirkelInhoud: Kerndoelenwereldoriëntatie en taalvorming (Tule SLO);
  2. Persoonsvorming: Talentontwikkeling (geïnspireerd op de meervoudige intelligenties van Howard Gardner);
  3. Socialisatie: Gedragsvorming en coöperatief leren;
  4. ICT-geletterdheid. 

Doorlopend leerproces in leren leren

Het model geeft weer hoe leerlingen de leercirkel  op de kleurvolgorde van de regenboog doorlopen. Er is onderscheid gemaakt in de psychologische ontwikkeling en geluksbeleving van kinderen van 6 t/m 9 jaar en ouder. Ieder project wordt afgesloten met een presentatie waarin het antwoord op de eerder gestelde onderzoeksvraag wordt uitgelegd. Bij de evaluatie worden persoonlijke leerpunten benoemd, die meegenomen worden als leerdoelen en aandachtspunten in een volgend project. Kinderen worden aangespoord om kritisch te denken, vragen te stellen en vaardigheden te ontwikkelen die binnen alle (leer)gebieden van belang zijn.  

Holistische visie met eenvoudig tools

“Hoe bereid ik een grote diversiteit aan kinderen voor op een leven lang leren in een wereld die in hoog tempo digitaliseert?” Onze visie is omgezet in een tastbaar instrument met een leerkrachtvriendelijk bedieningspaneel. Voor iedere doelgroep een fysieke vertaling als antwoord op de veel gestelde onderwijsvraag. Twee ruim gevulde “gereedschapskisten” bieden maatwerk aan iedere leerling en zijn voorzien van tastbare tools waaronder een digitale leeromgeving met video-instructies, een portfolio en online bibliotheken gevuld met veelzijdig educatief materiaal gelinkt aan de TULE van de kerndoelen.

De Regenboog Wereldkist is geschikt voor groep 3, 4 en 5. Neem gerust een kijkje op www.rbwk01.yurls.net voor uitleg en het diverse bronnenmateriaal dat gekoppeld is aan de kerndoelen van wereldoriëntatie. Spectrumbox is geschikt voor groep 6, 7 en 8. Uitgebreide uitleg en het bijbehorende bronnenmateriaal is beschikbaar op www.spectrumbox00.yurls.net.

Comments are closed.