De W&T Leskracht-aanpak is een procesgeoriënteerde onderwijsdidactiek waarbij kinderen, naast het ontwikkelen van kennis, worden verleid om vragen te stellen, samen te werken en het geleerde op uiteenlopende wijze te presenteren. Binnen de schoolbrede wereldoriëntatie thema’s worden houding, vaardigheden, denkwijzen en kennis in samenhang ontwikkeld.
THEMATISCH WERKEN

wereldoriëntatie
in samenhang
Binnen de Leskracht-thema’s zijn de SLO kerndoelen en TULE van digitale geletterdheid, wereldoriëntatie, beeldende vorming, drama en taalvorming geïntegreerd:
- Mens en samenleving
- Natuur en techniek
- Ruimte
- Tijd
- Beeldend vormingsonderwijs
- Drama
- Taal (m.u.v. spelling)
- Digitale geletterdheid
INCLUSIEF BURGERSCHAP
Bij burgerschap gaat het om een integratie van kennis, vaardigheden, houding en gedrag (BRON: www.onderwijsraad.nl).
Het begrip ‘burgerschap’ is een begrip dat volop wordt gebruikt, maar voor Leskracht een vanzelfsprekende onderwijsopdracht is. Voor Leskrachtscholen komt er niets nieuws bij: binnen de thema’s wordt er doelgericht en samenhangend gewerkt aan burgerschap. Kerndoel 36, 37 en 38 van ‘Mens & Samenleving’ zijn het meest verbonden met burgerschap.


THEMATISCHE PROJECTEN
De thematische uitwerking is vertaald in een twee- en driejarencyclus (kleuterbouw en midden- en bovenbouw). De zes schoolbrede projecten zijn onderverdeeld in drie subthema’s per project. De thema’s van de schoolbrede projecten sluiten aan bij de gebruikelijke periodes, vakanties en feesten. In het kader van de kinderboekenweek ontwerpen we ieder jaar een speciale editie met en compleet themapakket voor de groepen 1 t/m 8.
Het thematisch werken met de meerjarencyclus zorgt voor een doorgaande lijn van groep 1 t/m 8, waarbij de thema’s per bouw op een passend niveau worden aangeboden.
EEN JAAR UIT DE CYCLUS..
Elk kind staat in verbinding met zijn/haar geschiedenis en omgeving waarbinnen specifieke normen en waarden gelden. In dit thema wordt de leerling bewust gemaakt van zijn/haar gedrag en opvattingen in relatie met anderen. Gewoontes en gedragsverwachtingen binnen het gezin, de school en de vriendengroep komen aan de orde en worden gekoppeld aan de samenleving van vroeger en nu.

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Deze Kinderboekenweek vieren we thuis in alle vormen, verschillen en gelijkenissen.

Wat vieren we eigenlijk met elkaar en waarom? Hoe vieren andere mensen feest en moet je gelovig zijn om een godsdienstig gebouw te bezoeken? Dit compacte thema biedt kansen om aandacht te besteden aan zingeving, de wereldgodsdiensten en culturele overeenkomsten en verschillen.

Kinderen leren spelenderwijs vormgeven, knutselen en bouwen. Binnen dit thema doen ze kennis op over de relatie tussen vorm en functie van materialen. Welke verschillende soorten materialen en gereedschappen zijn er en wat kun je ermee? Ook leren de kinderen over de duurzaamheid van producten en de invloed van hun keuzes.

In maart is het 's ochtends al bijna drie kwartier eerder licht dan in december. De zon gaat steeds meer schijnen en alle planten, bomen en bloemen gaan weer groeien en bloeien. In deze periode zien we veel dieren die in relatie staan met de omgeving. Welke soorten dieren en planten horen in een specifieke omgeving thuis? Welke kenmerken, overeenkomsten en verschillen zijn er en op welke manier planten deze soorten zich voort? Welkom in het planten- en dierenrijk!

Binnen dit natuur- en techniekthema ontdekken en ervaren kinderen wat natuurverschijnselen zijn en hoe we daar gebruik van (kunnen) maken. Aan de hand van dagelijkse gebruiksvoorwerpen leren kinderen over het ontstaan van elektriciteit, ijs en kokend water. Waar bestaat licht uit en van welke energiebronnen maken we handig gebruik? Kortom, genoeg te onderzoeken en te experimenteren.

In aanloop naar de zomervakantie is het voor de hand liggend om een project te draaien over wereldse gebieden. De gemiddelde temperatuur wordt warmer en het zomerse landschap nodigt uit om tijd door te brengen aan het water, op het strand of in de bossen. Met gebruik van mental maps en vakantiekriebels wordt er kennis opgedaan over verschillende grondsoorten, landschappen, bergen, natuurgebieden en klimaten.

Previous
Next